torstai 30. heinäkuuta 2015

Säästötilanne



Kuten aikaisemmista postauksista on käynyt ilmi ja ihan blogin ideastakin; olen kiinnostunut säästämisestä. Säästämisestä kiinnostuneena moni varmasti olettaa, että joitakin säästöjä on kertynyt. Ja niinhän niitä onkin.

Voisin tehdä pienen tilanne katsauksen missä tällä hetkellä mennään. Toisaalta tämän postauksen tekeminen tuntuu todella oudolta, koska suomalaiset ovat tunnetusti todella vaisuja rahan käytöstään ja siitä, miten paljon sitä todellisuudessa edes sukanvarressa on. Itse en myöskään "normaalissa elämässä" huutele raha-asioita juurikaan. Jos joku kysyy, voin toki vastata. Mutta ikinä en lähtisi kerskumaan rahan kanssa, en ole sellainen ihminen.

Todellisuudessa koen, että minulla on säästössä ihan hyvin rahaa siihen nähden minkä ikäinen olen ja minkälainen palkkataso kaupan alan töissä on. Olen myös muuttanut kotoa omilleni 16-vuotiaana sekä opiskellut työn teon ohella kaksi ammattia. Todellisuuteni on myös se, että vaikka rahaa on säästössä melko omasta mielestäni, niin rahaa ei silti todellisuudessa ole. Tarkoitan tällä sitä, että rahaa ei ole niin paljon että voisin kuvitella tässä eläväni leveästi. Olen säästänyt tietyn summan rahaa, ja laittanut rahat suurimmaksi osaksi kiinni asuntoihin. Rahaa ei siis ole realisoitu, vaan ovat kiinni asunnoissani. Jotenkin siis tuntuu, ettei tätä rahaa ole edes olemassa vaikka todellisuus on toinen. Kyllähän sitä jonkin verran tulisi jos asunnot realisoisi rahaksi. Tällä hetkellä kuitenkin palkkatuloilla eläminen on aika kädestä suuhun, sillä säästöihini en aio koskea. Sijoitukset tuottavat minulle pikku hiljaa lisää rahaa, vaikka kuukausittain en pysty hurjia summia säästämään pienestä palkastani. Pyrin kuitenkin siihen, että joka kuukausi menisi jotakin säästöön. Säästökohteita minulla on monia, hieman fiiliksen mukaan teen ylimääräisi lainalyhennyksiä, ostan osakkeita tai rahastoja tai sitten laitan vain säästötilille. Lähiaikoina en ole ostanut paljon osakkeita/rahastoja lisää koska haluaisin asuntolainasta eroon mahdollisimman nopeasti, sekä minun pitää tulevia opintoja ajatellen säästää sukanvarteen ihan käyttörahaa. Vasta kun tiedän miten tiukille talouteni menee opintojen aikana, osaan hieman miettiä tulevaisuuden raha-asioita ja visioita.

PS. Ymmärrän, että ihmisestä riippuen säästöni tuntuvat joko naurettavan pieniltä tai sitten suhteettoman isoilta. On ihmisiä, joille nämä ovat todella pieniä rahamääriä suuressa rahavirrassa, mutta itselleni tämä on jo jonkinlainen saavutettu tavoite. Lapsuuteni ei ole ollut rikas eikä perheellämme ole ikinä ollut ylimääräistä rahaa. Uskon, että tämä asenne on jotenkin muokkautunut elämästäni lapsuudesta. En toivo rikkauksia, mutta toivon että voin joskus tarjota omille lapsilleni mukavan lapsuuden niin, että eivät saa kaikkea mitä haluavat mutta saavat kaiken tarvitsemansa. Ymmärrän, että raha ei tuo onnea tai rakkautta mutta auttaa kyllä täällä maailmassa pärjäämiseen. En säästä rahaa yleellisyyksiä varten, vaan pyrin nostamaan ihan perus elintasoani. Aikanaan kun vuokra-asuntoni ovat maksetut niin voin esimerkiksi vuokratuotoilla maksaa oman talon lainaa pois. Näin olen asian ajatellut, mutta toki toteutus on aina eri koska ikinä ei tiedä mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Voin esimerkiksi sairastua jonka vuoksi pitäisi realisoida sijoitukset.

PPS. Ymmärrän myös, että sijoituksissani on riski koska olen ostanut asuntoja muuttotappio paikkakunnalta. Olen kuitenkin tutkinut alueen markkinatilanteen tarkkaan jonka avulla tehnyt sijoituspäätökseni. Paikkakunnan vuokra-asunnoista on pulaa ja kysyntää enemmän kuin tarjontaa. Tilanne on tällä hetkellä hyvä, mutta sitä ei tiedä mitä se on 10 vuoden päästä. Olen kuitenkin yrittänyt turvata sijoituksiani sillä, että olen ostanut asuntoja joiden arvo tulee luultavasti säilymään ennallaan tai jopa hieman kasvamaan. Sijoitus on aina riski oli se mikä hyvänsä.

Mutta lukuihin, ne varmaan ihmisiä eniten kiinnostavat.

SÄÄSTÖNI LUKUINA:

- Käyttötililläni on tällä hetkellä 675,89€. Tähän tulee vielä kohta päälle heinäkuun palkka, joka on todella pieni (n. 400€) koska olin lomalla melkein koko heinäkuun ja heinäkuun lomarahat ovat jo maksettu.

- Säästötililläni on 4932,61€. Se on myös melko paljon rahaa makuuttaakseen tilillä, mutta toisaalta haluan pitää sukanvarressa riittävästi rahaa opintoja sekä yllättäviä rahanmenoja ajatellen. Säästötilillä voisin kuvitella pitäväni vararahastona 5000€ yllättäviä menoja varten, ylimääräisen aion siirtää rahastoihin/osakkeisiin tai lyhentää lainaa. Säästötilillä oli viikko sitten vielä 3000€ enemmän, mutta tein investoihin minulle tarpeelliseen asiaan; autoon. Säästötilin summa tulee luultavasti myös hieman tippumaan lähiaikoina, koska on tullut yllättäviä menoja jotka pitää hoitaa seuraavan parin kuukauden aikana.

- S-pankin tilillä minulla on "piilossa" (itseltäni) rahaa noin 1000€. Tämä on tällä hetkellä mietinnässä mikä on rahan kohtalo.

- Nordnetin osakkeissa minulla on rahaa kurssiheilunnasta vaihdellen n. 5000-5100€. Aikanaan oli enemmänkin, mutta realisoin plussalla olevia osakkeita hetki sitten rahaksi esim. auton hankintaa varten. Muut ovat tällä hetkellä säästötililläni koska halusin kerryttää 5000€ hätävaran. Lisäksi uskon osakkeiden kurssien tippuvan kun korot alkavat aikanaan nousemaan. Pyrin siis realisoimaan osakkeita nyt, ja ostamaan sitten kun kurssit ovat matalalla. Osakkeet saattavat olla tällä hetkellä ylihinnoiteltuja, koska ihmiset haluavat sijoittaa rahansa osakkeisiin nyt (eli on kysyntää paljon) koska korkorahastot eivät matalien korkojen vuoksi tuota juuri mitään.

- Maaliskuussa 2014 ostin ensimmäisen asuntoni (omaan käyttöön) hintaan 37 500€. Koska maksoin 30% vakuuden (70% asunto takaa itse itseään) pois rahalla, on lainaa tällä hetkellä asunnosta 24 119€.  Asunto on tällä hetkellä vuokralla ja laina koroilla, joten lyheneminen tulevaisuudessa seuraavan kolmen vuoden ajan menee ihan oman maksukyvyn mukaan. Asunnon vuokratuotto on 8,53% . Asunnon nykyinen arvo on noin 42 000€. Vuonna 2020 asuntoon on tulossa putkiremontti, joka tuo huomattavan investoinnin asuntoon lisää ja näin ollen asunnon hinta nousee hieman, muttei varmastikaan putkiremontin arvon verran.

- Joulukuusa 2014 sain pikaisen tarjouksen kerrostalo yksiöstä hintaan 27 000€. Päätin ostaa sen, koska arvioijan arvioima hinta tällä hetkellä on 32 500€. Lainaa asunnosta on jäljellä 17 601,29€ ja lyhenee 240€ kuukaudessa. Tähän lainaan pyrin tekemään ylimääräisiä lyhennyksiä, jotta pääsisin siitä mahdollisimman nopeasti eroon. Asunto on vuokrattuna ja tuottaa vuokratuottoa 11,11%. Asuntoon ei ole tulossa taloyhtiön puolesta mittavia remontteja, mutta aion itse kymmenen vuoden sisällä remontoida kylpyhuoneen ja keittiön mikäli asunto minulla vielä on. Tämä on vähän sellainen liipaisimella oleva asunto, koska minulla on ostaja valmiina jos haluan myydä. Tämä tarkoittaa siis sitä, että jos opintojen aikana tulee raha-asioiden kanssa tiukkaa niin tämä asunto menee myyntiin. Jos ei ole pakko myydä niin en luultavasti myy tulevaisuudessa. Vuokratuotto on tällä hetkellä hyvä, mutta laskee kyllä jos alkaisin remontoimaan kylpyhuonetta ja keittiötä kuten olen josain vaiheessa suunnitellut. En ole näitä kuluja laskenut vielä vuokratuoton mukaan, koska toteutus ajankohdasta ei ole tietoa. Ei ole tietoa pidänkö asunnon vai myynkö sen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi. Pidetäänhän blogin kommenttien sisältö asiallisena. Kiitos.