tiistai 11. elokuuta 2015

Tilannekatsaus elokuun budjetista

Moiks!

Nyt käydään läpi tilannekatsauksen muodossa sitä, mitä mun elokuun budjetille kuuluu. Postaus on rajattu lauantaihin kun elokuusta on kulunut tasan viikko. Tosiaan tilillä on rahaa kohtalaista vähemmän, koska lomarahat maksettiin jo heinäkuun alussa ja laitoin suurimman osan säästöön. Olin siis koko heinäkuun lomalla melkein, joten heinäkuusta ei tullut iso palkka. Rahaa käyttöön elokuun aikana olen budjetoinut vain 767,32€. Tämä poikkeaa normaalista, koska palkkaa on tullut kuukaudessa keskimäärin 1300-1400€. Tämä on hyvä harjoitus tulevaisuuteen, sillä opinnot alkavat elokuun lopulla ja budjettini tulee olemaan tälläinen monta vuotta. Opiskelijabudjetiin olen budjetoinut n. 700-900€/kk, käyn budjettini paremmin läpi erilillisessä postauksessa aikanaan!





Kuitteja on kertynyt iso pino, ja ensimmäistä kertaa pitkään aikaan olen kerännyt kaikki kuitit talteen sekä merkannut heti puhelimeeni ylös Spending Trackeriin. Aion ottaa tästä tavan, koska pysyy paremmin selvillä menoista ja tuloista.

Tämän kuukauden aikana olen siis yrittänyt miettiä minne rahani oikeasti laitan. Minusta tuntuu, että yllättävän paljon on mennyt ruokaan rahaa. Budjetoin opintojen ajaksi 40€/viikko, mutta nyt minulla on mennyt ruokaan jo tämän kuukauden puolella melkein 65€. Iso summa, mutta olen mennyt aika paljon fiiliksellä että ostetaan mitä tekee mieli. Olen myös syönyt tylsyyttäni tosi paljon. Mitenköhän paljon sitä ihminen syö "rahaa" elämänsä aikana ns. turhan vuoksi, eli koska tekee mieli muttei oikeasti ole nälkäkään. Oletteko ikinä miettineet?

Kuukauden aikana on myös tullut ikäviä yllätyksiä. Tosiaan ostin uuden auton pari-kolme viikkoa sitten. Auto kerkesi olemaan minulla vain joitakin päiviä, kun joku idiootti tuossa kerrostalon parkkipaikalla oli tehnyt auton konepeltiin ilkivaltaa. Kauheita naarmuja jonkun terävän esineen kanssa, myös mieheni autoon oli tehty. Joten auto menee maalaukseen, ja omavastuu tästä on 200€. Iso lovi budjettiin siis, mutta nämä on näitä ikäviä yllätyksiä jolta ei voi välttyä. Kun olin saanut tehtyä rikosilmoituksen ja vakuutusyhtiölle korvauspyynnön, meni ihan pari päivää kun eräs nainen peruutti autoni puskuria päin! Oi luoja, oikein epäonnen auto.. Eli auto menee nyt maalaukseen sekä vaihdetaan myös koko etupuskuri. Tämä kaikki tapahtui alle viikon aikana, joten tätä menoa autosta ei ole varmaan mitään jäljellä kuukauden päästä. Onneksi tuo peruuttaminen meni vastapuolen vakuutuksesta, kiitän että on vielä rehellisiä ihmisiä olemassa eikä ollut vain poistunut paikalta!





Minua ärsyttää oma kirjaustapani, koska osa on englanniksi ja osa suomeksi. Taidan ensikerralla suosiolla laittaa kaikki suomeksi, ei näytä niin sekaiselta. Ohjelma taas on muuten englanninkielellä. Tosiaan yhteenvetona plussalla ollaan vielä +345,21 jolla pitäisi elokuu selvitä. Ei pitäisi (kai?) tulla enää mitään isoja menoja, mutta kun sanon näin niin luultavasti niin tapahtuu. Koputetaan siis puuta..

Tulot eivät tosiaan ole kuukaudelle kovin isot, mutta uskon selviäväni. En ole laittanu budjettiin lainalyhennyksiä johon on mennyt n. 300€ rahaa, mutta se on mennyt suoraan vuokralaisen maksamasta vuokrasta. Toinen laina jäikin tästä kuukaudesta lähtien koroille, ja jatkaa lyhentymistään kolmen vuoden päästä. Saan edelleen tehdä lyhennyksiä jos haluan kuukausittain määrittelemäni summan mukaan. Yhtiövastikkeet maksoin myös extrarahoista joita en budjettiin merkinnyt. Tämän kuukauden aikana en myöskään maksa Kelavelkojani, koska tein lomarahoista pari ylimääräistä lyhennystä. Kelavelkaa on jäljellä edelleen 1300€, eli neljä erää pitäisi vielä selvitä. Tiukkaa tulee olemaan, koska erät pitää suorittaa tässä opintojen aikana jolloin en saa mitään tukiakaan ennen kuin maaliskuussa saan myytyä toisen asuntoni pois niin taloudellinen tilanne helpottaa. Ensivuoden puolella alkaa taas toivottavasti oma talous näyttämään plussaa, koska saan asunnon myytyä, Kelavelat ovat maksettu sekä opintotukea saan alkaa nostamaan koska tuloni tippuvat huimasti. Mutta myös kulut tulevat olemaan ensi vuonna pienemmät.

Tässä budjetistani pääasiat vielä eriteltynä:

  • Tein budjetista varauksen jo vakuutusmaksuun siitä autoon kohdistetusta ilkivallasta, jossa omavastuu on 200€. Lasku tulee maksettavaksi luultavasti vasta ensikuun puolella, mutta laitoin rahan jo säästöön, koska tiedän että ensi kuukausi tulee olemaan rahallisesti myös tiukka, koska koulu alkaa elokuun lopulla. Ei tarvitse enää murehtia sitten siitä.
  •  Lainaa olen tämän kuukauden aikana lyhentänyt ylimääräisenä 72,28€. Tämä koostuu viimekuun säästöistä (52,28€) sekä myin yhden takin 20€:lla jonka sijoitin myös lainan maksuun. Kuulostaa muuten aika tyhmältä ja naurettavalta tälläiset pienet extra lainalyhennyserät, mutta pidemmän päälle niistä koostuu iso summa ja aikanaan se laina myös loppuu aikaisemmin. Luultavasti raha menisi myös johonkin muuhun turhaan, ellen sitä käyttäisi esimerkiksi juuri lainan maksamiseen.
  •  Ruokaan on mennyt 63,78€ mikä on minun mittapuullani paljon. Opintojen aikana olen budjetoinut 40€ ruokaan/viikko. Aika jännän äärellä ollaan, miten tässä tulen onnistumaan. Toisaalta olen ostanut melko paljon sellaista ruokaa, mitä mieli tekee. Olen myös kesän aikana tuhlannut omaisuuden ah niin parhaisiin - mansikoihin! En ole myöskään tehnyt kunnon ruokaa täällä remontin aikaisessa sijaisasunnossamme, joten ruokakustannukset ovat varmasti myös siksi kalliimmat. Toisaalta jääkaappi on nyt melko täynnä ruokaa, joten pärjään noilla varmasti myös pitkälle ensi viikkoon joten summa tulee tasoittumaan, toivottavasti ainakin.
  • Bensaan on mennyt tämän kuukauden aikana 40€. Ajeltua on tullut tässä kahden asunnon väliä sekä olen käynyt tallilla. Tulevina kuukausina bensakulut alkavat nousemaan, koska koulumatka on 90km/päivä. Tankki on nyt vielä melko täynnä, joten tämän viikon aikana ei toivottavasti tarvitse tankata.
  • Veikkaukselle on mennyt 25€ rahaa, mikä on oikeastaan paljon "turhaa" rahaa. Minulla on huono tapa tehdä joka viikko lotto 4€:lla, mutta en pysty luopumaan tavasta koska haluan lottovoiton. :D Ja minun tuurillani se tulee, kun jätän vakiorivin tekemättä. Joten tuhlataan tähän luuloon sitten joitakin euroja vuodessa, että pienikin lottovoitto olisi joskus mahdollinen. Lisäksi Jyväskylän reissulta kotiutuessamme ostin nettiarpoja automatkalla, koska oli ihan pirun tylsää. Olen myös tämän kuukauden aikana ostanut Casino arvan, josta en tietenkään voittanut mitään. Mutta yrittänyttä ei laiteta.. Mutta tässä näette, että myös minä tuhlaan rahojani turhuuteen!
  •  Vaatteita ostin Huuto.netistä 24,50€ edestä. Osa menee uudelleen myyntiin, koska ovat minulle epäsopivia. Pienellä voitolla tietenkin. :D Ostan yleensä halpoja vaatteita, ja jos eivät sovi niin myyn ne aina euron/pari kalliimmalla. Business is the business hey! Ja syyskuussa alkaa minun vaatehaaste, jossa tarvitsisi pärjätä 300€ vaatebudjetilla seuraavan vuoden aikana. Tulee olemaan melko kova haaste!
  •  Maksoin auton osakasko laskun 23,35€. Muita vakuutuslaskuja ei pitäisi heti tulla.
  • Käyttötavaraan on mennyt 21,76€. Kävin ostamassa kaupasta vähän hygieniatavaraa sekä kunnon kasvonpuhdistus välineitä, sillä aion nyt alkaa panostamaan kasvojen oikeanlaiseen hoitoon, koska olen kyllästynyt epäpuhtaaseen ihooni. En edes tiennyt, että S-marketissa on käyttötavarasta tuona päivänä -15% ale, joten tämän huomasin iloisena yllätyksenä vasta kuittia lukiessani.
  • Kissojen ruokaan on mennyt 15,19€. Olen hemmotellut niitä nyt ihan piloille, koska ovat keskenään remontin alla olevassa talossamme. Me olemme täällä pienessä yksiössä paossa kaaosta. Kisut on siis aika paljon yksin, joten niitä pitää hemmotella ettei ne ihan täysin masennu.. :--) Toki päivisin käymme viettämässä aikaa niiden kanssa ja ruokkimassa ne.
  • Epäterveelliseen ruokaan, herkkuihin yms. on mennyt 4,53€.
  • Postimaksuihin on mennyt 4€, myin pari vaatetta josta sain tuloa n. 15€.


Tässä lauantaiset kasvojenhoitotuotteet jotka kävin ostamassa, jos onni nyt suosisi ihon paranemisen kanssa. Huom, ostin myös silmänympärysvoiteen koska 22-vuotiaana olen alkanut kammoksumaan ryppyjä. Niin mikä ikäkriisi? Mikä muuten on, että aina kaikki hygieniatuotteet yms. loppuu samalla kertaa? Niihin saa uppoamaan aina paljon rahaa, kun varastoa uusii. Minun pitäisi myös uusia meikkivalikoimaani, mutta siihen menee kanssa paljon rahaa. Ajattelin tehdä teille tulevaisuudessa postauksen omista hygieniatuotteista joita käytän, millaisia arvoja/mielipiteitä minulla on niiden käytöstä/toimivuudesta sekä miten "taloudellisesti" olen ajatellut ks. tuotteiden ostamisen ja miten ne ylipäätään liittyvät elämääni/miten itse ks. tuotteita käytän.

Katsotaan taas viikon päästä budjetin kehitystä, tällä hetkellä budjettia on jäljellä siis +345,21€. Tällä summalla pitäisi elää 3 viikkoa ja toivottavasti saada jotain säästöönkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi. Pidetäänhän blogin kommenttien sisältö asiallisena. Kiitos.