maanantai 17. elokuuta 2015

Opiskelijabudjetti

Piti herätä aikaisin, kun talonmies tulee vaihtamaan asuntoomme wc-istuimen. Käytetään siis aika hyödyksi, ja kirjoitetaan suunnittelemani opiskelijabudjetti. Tulen seuraamaan budjetissa pysymistäni kuukausittain täällä blogissa.

Aion ensin budjetoida yhden lukukauden, ja katsoa myöhemmin sitten enemmän mikä on meno. Eli budjetti koskee nyt aikaa syyskuu 2015-toukokuu 2016.

Meinasin ensin tehdä teille kauniin taulukon Excelin avulla, mutta en saanut mitenkään selkeästi lisättyä taulukkoa tänne. Taulukko oli aivan liian iso, joten teksti oli jo aika pientä tihrustettavaa. Yritetään siis "kirjoittaa käsin".

En ole tarkemmin huomioinut budjetissani asuntomenojani, koska vuokralaisten maksamat vuokrat kattavat tällä hetkellä kaikki kulut. Käytännössä toinen lainani lyhenee 240€/kk sisältäen korot, sekä toinen laina on koroilla johon tällä korkotasolla menee n. 40€/kk. Näin ollen lainakuluihin menee 280€/kk. Yhtiövastikkeet vesimaksuineen ovat yhteensä 328€. Kuluja on yhteensä siis 280€ + 328€ = 608€. Vuokraa tulee kuukaudessa yhteensä 345€ + 494€ = 839€. Pääomatuloista jää siis kulujen jälkeen vielä 839€ - 608€ = 231€. Pääomatulosta joutuu kuitenkin maksamaan veroa 30%, josta saa vähentää kulut. Näin ollen pääomatuloista 839€ saa vähentää yhtiövastikkeen sekä vesimaksun 328€. 839€ - 328€ = 511€. Tästä määrästä saa vähentää vielä asunnon vuokraamiseen liittyvät kulut sekä korot. En ottanut näitä huomioon laskuissani, joten tämä jäljelle jäävä verotus summa on maksimi ja tulee olemaan tästä vähemmän. Vuoden aikana joudun maksamaan pääomatulo veroa 12kk * 511€ = 6132€ * 0,30 = 1839,6€. Yhdelle kuukaudelle verota tulee maksettavaksi 511€ * 0,30 = 153,3€. Oikeasti kuukaudessa minulle jää vuokrista ylimääräistä siis 231€ - 153,3€ = 77,7€ koska pitää ottaa huomioon että verot pitävät maksaa. Tilanne on nyt melko ihanne, että omaa rahaa ei tarvitse väliin laittaa vaan vuokra hoitaa kulujen kattamisen kunhan asunnot ovat vain vuokrattuja. En siis tule sen vuoksi huomioimaan näitä omassa budjetissani, koska pyrin pitämään asuntojen talouden omana taloutenaan enkä halua sekoittaa niiden rahoja omiin rahoihini. Pyrin myös tuon ylijäävän 77,7€/kk saamaan säästöön tulevaisuuden kuluja varten.

Olen eritellyt budjettiini seuraavat kategoriat. Perässä on myös summa joka on tavoitteena maksimissaan laittaa kyseiseen kategoriaan.

RUOKA 160€ - Tätä hieman mietin, että tulenkohan pärjäämään? Käytännössä viime kuukausina tuntuu, että on mennyt todella paljon ruokaan rahaa. Mutta toisaalta se olisi 40€/viikko. Uskon kuitenkin, että toiset pyrkivät selviämään vieläkin pienemmällä ruokabudjetilla. Tulen varmasti ensimmäisten kuukausien aikana huomaamaan, tuleeko tämä riittämään vai ei. Tahdon kuitenkin elää terveellisellä ruokavaliolla (paljon vihanneksia ja hedelmiä sekä hyviä proteiinin lähteitä kuten kala ja kana) enkä kituuttaa makaroni ruokavaliolla. Olen suunnitellut, että ostan paljon alennuksesta tuotteita sekä suosin Lidliä joidenkin tuotteiden osalta, se on sopivasti koulumatkallani vaikka omalla paikkakunnallani ks. kauppaa ei olekkaan. Pyrin myös valmistamaan ruokia isomman erän aina esim. pakkaseen.

BENSA 250€ - Tämä tulee olemaan opiskeluaikana kallein kategoria elämässäni. Bensaan tulee menemään aivan järkyttävät määrät rahaa, sillä se on todella kallista. Minulle tulee koulumatkaa 40km/suunta, joten se tekisi viikossa vähintään 400km. Kun ottaa huomioon kuitenkin muutkin ajoni, niin uskon todellisen summan olevan lähempänä 500km/viikko. Siinä tulee olemaan autokin jo kovalla käytöllä. Autoni kuluttaa noin 7litraa/100km. Bensan litrahinta taitaa olla nyt joku 1,60€/litra (en ole tarkkaan seurannut) joten se tekisi sadalle kilometrille 1,60€ * 7l = 11,20€. Pelkkiin koulumatkojen bensoihin menisi siis 45€/viikko. Aika hurjalta tuntuu, mutta näillä on mentävä. Mietin kauan, että myynkö auton kokonaan pois ja alkaisin kulkemaan bussilla. Päädyin kuitenkin autolliseen elämään, koska "täällä maalla" on todella raskasta yrittää elää ilman autoa. Käytännössä linja-auto asema on 3,5km päässä kotoani. Jaksaisinko tosiaan ympäri vuoden polkea ensin aamuisin asemalle odottamaan bussia, ja edessä olisi vielä pitkä koulupäivä. Hyvällä tuurilla saisin jo menomatkalla jonkun sadekuuron niskaani ja saisi olla v*ttuuntuneena märkänä koulussa aamusta alken. No way! Tiedän, että se menisi siihen että myöhästyisin bussista tai huonoina päivinä en jaksaisi lähteä laisinkaan kouluun. Nyt on siis ehdottomasti oltava koulunkäynnin kanssa tosissaan ja myös käytävä siellä kiltisti. Minulle tulisi olemaan myös hankalaa bussiaikataulujen katsominen, se ärsyttäisi jos pääsisi koulusta jo esim. pari tuntia ennen kuin bussi lähtee. Odotteleminen on kamalaa, sillä siinä parin tunnin aikana olisin ajanut kotiin jo noin 4 kertaa. Kiireisenä opiskelijana aika on itselleni myös hyvin tärkeä käsite, minulla ei käytännössä ole aikaa odotella monia tunteja viikossa bussia ja sitä, että pääsen kotiin. Aika tulee olemaan opintojen ja työn yhdistämisen vuoksi muutenkin kortilla, sekä vapaa-aikakin tulee hoitaa kuntoon. Ilman autoa joutuisin luopumaan suuresta osasta vapaa-ajan harrastuksiani. En pääsisi esimerkiksi tallille millään tapaa tai tapaamaan kavereita. Elämä olisi aika yksinäistä ja hengaisin vain kotona. Siksi ajattelin, että tämä auto on oikeastaan tärkeä ja sen rahan arvoinen investointi nykyisessä elämässäni. Toivon, että auto tulee kestämään opintojen ajan käyttöäni ja on hyvä ostos. Ainakin se kuluttaa vähemmän kuin entinen ja on ollut mukava ajaakin.

ASUMINEN 100€ - Asumme mieheni omistamassa talossa. En maksa hänelle vuokraa, mutta asumiskulut maksetaan puoliksi. Uskoisin tämän pyörivän noin 100€ paikkeilla/kuukausi. Kattaen siis vesi- ja sähkömaksut yms. 

KÄYTTÖTAVARA 20€ - Tätä mietin pitkään, että minkä verran menee rahaa. Toisaalta tämä on sellainen, että yleensä kaikki loppuu kerralla, mutta toisaalta nämä myös kestävät eikä tarvitse olla koko ajan ostamassa. Budjetoin käyttötavaraa varten siis 20€/kk. Käyttötavara kattaa minun mielessäni siis kaikki käyttöön tulevan TAVARAN. Eli esim. siivoustarvikkeet, vessapaperi, tiskiharjat, omat hygieniatuotteet, meikit yms.

LEMMIKIT 60€ - Eli tämä summa on varattu koiran sekä kissojen tarvikkeisiin ja ruokailuun. Tuntuu, että kissat ainakin syövät aivan järkyttävästi kuukauden aikana. Koiran kulut ovat oikeastaan jopa pienemmät (ottaen huomioon, että koira painaa lähemmäs 40kg ja kissojen yhteispaino on alle 10kg), sillä iso ruokasäkki kestää todella pitkän ajan. Kissojen ruokaa taas saa olla koko ajan ostamassa, ja ovat vielä niin nirsoja että kaikki ruuat eivät käy. Kissojen kulut menevät pääasiassa kuivaruokaan, märkäruokaan, kissanhiekkaan sekä matolääkkeisiin. Koiran kulut menevät kuivaruokaan, matolääkkeisiin sekä nivelravinnelisään. Uusia tarvikkeita tarvitsee ostaa todella vähän tai jos joku menee rikki.

PUHELIN 25€ - Puhelinlasku kuukausittain on n. 20-25€. Olen miettinyt löytyisikö halvempi vaihtoehto jostain, mutta toisaalta tuo kattaa kaiken minkä tarvitsen.

KUNTOSALI 20€ - Ostan usein kuntosalille 10-kortin jonka hinta on 46€. Käyn usein kerran viikossa (vähintään) joten tämä systeemi tekee hintaa kortille 10 viikon aikana noin 20€/kk. Tässä tulen tulevaisuudessa hieman säästämään, koska nyt kun olen käynyt tallilla en ole kerennyt samassa mittakaavassa käymään salilla sekä sain kuntoseteleitä joita voi käyttää kuntosalikortin maksamiseen.

VAATTEET 25€ - Tämän budjetoin ihan täysin haasteeni mukaan, jonka vuoksi saan ensivuoden aikana käyttää vaatteisiin maksimissaan 300€. Tämä tekisi siis keskimäärin 25€/kk, jotta pysyn tavoitteessani.

MUUT 80€ - En ole ihan varma, mittä tarkoitan tällä osiolla. Tiedän kuitenkin, että usein tulee kuluja joita ei ole osannut odottaa/eivät liity mihinkään ylläolevista. Sellaisia ehkä jopa turhiksi kuluiksi lueteltavia tai muuten vain ylimääräisiä. Ne menevät tähän kategoriaan. Toivon, että tämä on kategoria jossa pystyn saamaan aikaiseksi säästöä. Tämä on sellainen ns. "hätävara", jota kuitenkin toivon ettei tarvitse ottaa käyttöön.

Sitten olisi vielä sellainen kiva, kuin vakuutukset sekä autovero. Tätä oli hankala laskea sillä osasta vakuutuksitani tulee lasku kerran vuodessa, kun taas esim. autovakuutus tulee neljässä erässä. On siis hankala budjetoida aluetta, jossa laskuja tulee epäsäännöllisen säännöllisesti, mutta kuitenkin niin että toisina kuukausina tähän ei budjetoisi mitään ja toisina kuukausina tähän menisi iso osa budjetista. Niinpä päätin maksaa joka kuukausi toiselle tililleni rahaa, jolla saan katettua vakuutusmaksut/autoveron kun niitä alkaa ilmestyä.

Autovakuutukseni on vuodessa 675,16€ sekä osakasko siihen 76,38€. Minulla on myös sairakulu- sekä tapaturmavakuutus vuodessa 49,93€. Autoveron laskin korotetun summan mukaan (päättäjät ovat päättäneet nostaa sitä alkuvuodesta) joka olisi vuodessa noin 192€. Summan tarkkuudesta ei ole ihan tarkkaa tietoa, sillä laskin sen netissä arvioivan laskurin avulla jonka tiedot eivät täsmää 100%:sti.

Tämä tarkoittaa siis kuukausibudjetissani seuraavaa rahamäärää;

AUTOVAKUUTUS 63€ - Tämän siirrän joka kuukausi talteen tulevia autovakuutusmaksuja varten. Tämä sisältää jo osakaskon.

AUTOVERO 16€ - Tämä summa menee joka kuukausi talteen tulevia autoveroja varten. Toivon, että olen laskenut summan yläkanttiin ja siihen menisi budjetoitua vähemmän.

MUUT VAKUUTUKSET 5€ - Käytännössä siis muihin vakuutuksin lukeutuu vain minun sairaskulu- sekä tapaturmavakuutus. Se on se 50€ vuodessa, joten siihen säästettävä summa ei ole iso.

YHTEENSÄ 824€

824€ on siis käytännössä summa, jolla minun tulisi pärjätä kuukaudessa. Kaikki raha joka jää vajaaksi budjetista on vain plussaa ja on tarkoitus laittaa säästöön/vararahastoon tulevaa varten. Uskon, että ensimmäiset kuukaudet tulevat tekemään tiukkaa sillä minulla on neljä erää maksettavana Kelalle vielä 330€/erä. Kun näistä eristä olen selvinnyt, alkaa taloudellinen tilanne toivottavasti helpottamaan. En ole budjetoinut tätä summaa kuukauden opiskelibudjettiin, sillä pahoin pelkään, että osan näistä joudun maksamaan säästötililtäni, koska opintojen aikaiset kuukauden tulot eivät ole niin suuret, että riittäisivät tuohon. 

En osaa vielä varmaksi sanoa, miten paljon opintojen aikana tienaan kuukausittain. Pyrin tekemään n. 2-3 vuoroa viikossa, sillä koulu menee etusijalle. Tulevaisuuden taloudellinen pärjääminen on siis vielä hieman sumeaa, en usko että sitä pystyy kunnolla näkemään ennen kuin olen opiskelijaelämää viettänyt pari/kolme kuukautta. Sen varmasti siis tulee näkemään aikanaan, miten rahat riittää.

Vaikka alkuopintojen talous tulee olemaan piukilla, saan helpotusta maaliskuussa jos haluan. Tällöin saan myytyä toisen asuntoni pois, jos silloin vielä haluan. Tämä vapauttaa omaa pääomaa mukavasti omaan käyttöön opintojen aikana. Lisäksi tuloni tippuvat sen verran, että pystyn hakemaan opintotukea. Mitä en siis pysty hakemaan tällä hetkellä, koska tuloni ovat liian korkeat. Tulen elämään täysin syksyn- ja talven omien tienaamieni rahojen varassa ilman valtion tukia. 

Tulen seuraamaan kuukausibudjettini onnistumista kuukausittain, sekä tulen tekemään vielä erillisiä viikkokulutus raportteja.


Säästäväisin mielin syksyyn! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi. Pidetäänhän blogin kommenttien sisältö asiallisena. Kiitos.